Anlæg din have efter klimaet

Anlæg din have efter klimaet

februar 15, 2021 0 Af admin

Der er tydeligvis noget på spil i forhold til klimaet i disse år. Hvad det så en skyldes, så er det i hvert fald noget, som du skal tage hensyn til, når du skal anlægge din have. Det kan være, at der skal gøres noget helt konkret, som kan forbedre din haves betingelser. Det kan også være, at det får en betydning i forhold til dit valg og placering af planter.

Som haveejer er du nødt til at favne de klimabetingelser, som der er. Det ser nemlig ikke ud til, at den igangværende udvikling ændrer sig så meget i de kommende år.

Hvilke klima-tiltag kan du lave i haven?

Hvis din grund ligger lavt, så kan du få nogle udfordringer med hensyn til oversvømmelse. Det er skidt for huset, og det er skidt for planterne. Derfor kan det være en rigtig god ide at dræne. Der skal gerne drænes omkring huset, og dele af den lavtliggende have kan også drænes.

Det kan være, at din terrasse ligger så lavt, at den skal hæves, og har du nogle stensætninger eller lignende, så kan de også være i fare for at skride eller bryde sammen.

Dertil kommer, at der kan være nogle af dine planter, som ikke trives med den meget fugt. Der kan også være perioder med tørke, og det kan også være en stor udfordring for planterne. Står det slemt til, eller ser det ud til at gå den gale ved, så kan det være at dele af din have skal omtænkes.

Vælg nogle hårdføre planter

Når havens planter skal kunne tåle både længere perioder med tørke og længere perioder med meget nedbør, så stiller det nogle store krav til dem. De sartere planter kan for eksempel placeres på steder, der ligger højt og har en vis skygge. De mere hårdføre planter, som for eksempel en dronningebusk (kolkwitzia amabilis), kan langt bedre tåle mosten. Du skal dog alligevel være opmærksom på, hvordan vejret er, og hvordan de enkelte planter trives i det.

Du kan læse mere om, hvordan diverse planter klarer sig i de igangværende klimaforandringer her på randersidag.dk. Du får også gode råd til, hvad du selv kan gøre for at redde dine planter på den bedste måde.

Haver ændrer sig over tid

Det vil altid være sådan, at en have lever sit eget liv. Selv om du anlægger den og trimmer den, så vil den alligevel stå for en del forandringer selv. Det kan være, at nogle planter sår sig selv. Det kan være, at nogle planter går ud, og det kan være, at nogle breder sig helt uhæmmet og så videre.

Det med klimaændringerne har selvfølgelig en betydning, og når der så også er de almindelige forandringer i haven, så kan det være lidt svært at føle sig som chef-gartner i din egen have. Det skal du nok bare favne og så nyde, at din have er en levende organisme, som du kun til dels har magten over. Det er et vilkår, så du kan lige så godt bare nyde det.