Black Friday – hvad er det?

oktober 6, 2022 0 Af admin

Black Friday er en amerikansk handelsdag, der altid falder efter Thanksgiving. I Danmark er dagen blevet mere og mere udbredt de senere år, men hvad er det egentlig Black Friday handler om? 

Black Friday er oprindeligt en amerikansk handelsdag, der altid falder efter Thanksgiving.

Black Friday startede i USA.

Dagen har sin oprindelse fra Philadelphia i 1960’erne, hvor politiet brugte “Black Friday” til at beskrive den trafikproblemer og folkemængder, der opstod, når shoppere kom til byen fredag ​​efter Thanksgiving for at starte deres juleindkøb. Den traditionelle start på julehandel blev derved rykket frem fra mandag efter Thanksgiving til fredag. I 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne begyndte butikkerne at tilbyde store rabatter på denne dag for at tiltrække kunder. Derfor udviklede “Black Friday” sig til et stort event med lange køer og mange mennesker, der kæmpede for de bedste tilbud. 

I dag forbindes Black Friday ofte med online shopping. I USA giver mange butikker store rabatter på tøj, elektronik og andre varer – ofte med nedsættelser på op til 70%. Da danskernes interesse for amerikansk kultur øgedes i 2010’erne, blev Black Friday også introduceret i Danmark. I dag handler det dog ikke længere kun om at finde de bedste rabatter – mange danskere bruger også dagen til at handle julegaverne ind. 

Det er ikke kun butikkerne, der tjener på Black Friday. Ifølge Danske Bank vil danskerne i år bruge cirka 2,4 milliarder kroner på nettet denne dag. Det svarer til en stigning på 16% i forhold til sidste år. Og det er ikke kun varer, der bliver handlet ind på nettet denne dag. Black Friday er også en af de største dage for rejsebookinger – ifølge momondo vil danskerne i år bruge cirka 300 millioner kroner på rejser denne dag.

Konklusion

Selvom Black Friday primært stammer fra USA, har dagen de senere år fundet vej til Danmark – og mange andre lande verden over. Hvis du er på udkig efter gode rabatter på tøj, elektronik eller andre varer, kan det altså betale sig at holde øje med Black Friday-tilbuddene hos dine yndlingsbutikker. God fornøjelse!