God søvn – Får du det og får du nok?

august 19, 2022 0 Af admin

God søvn er afgørende for vores helbred, velbefindende og præstationsevne. Men desværre er god søvn ikke altid let at få fat i. Ifølge sovneksperterne.dk lider omkring 40% af danskerne nemlig af søvnproblemer.

Der kan være mange forskellige årsager til dårlig søvn, men ofte er det stress og bekymringer, der holder os vågne om natten. Hos sovneksperterne.dk kan du finde gode råd til forbedring af din søvn.

Hvorfor er god søvn vigtigt?

God søvn er vigtigt fordi det:

 • Er afgørende for vores helbred
 • Påvirker vores velbefindende
 • Har indflydelse på vores præstationsevne
 • Minimere risiko for depression og humørsvingninger

Som du kan læse på ovenstående, så er det vigtigt at sørge for at få god søvn. Uden god søvn er du ikke dit bedste jeg.

Hvordan får jeg god søvn?

Det kan du gøre ved at:

 • Finde den rette seng til dig og dine behov
 • Have en god og rolig soveværelses indretning
 • Den rette temperatur i soveværelset
 • Undgå stress og bekymringer
 • Undgå brug af smart devices og tv lige før sengetid
 • Ingen træning eller lignende i op til en time før sengetid
 • Have en fast døgnrytme
 • Drop middagsluren

Hvis vi skal gennemgå punkterne, så det vigtigste her, at du finde ro før sengetid. Du kan ikke sove godt, hvis dit hoved myldrer med forskellige bekymringer og tanker.

Det inkludere selvfølgelig også, at du skal undgå skærmbrug, minimum en halv time før sengetid. Og egentlig gælder det også din indretning i soveværelset. Hvis du ikke har en rolig indretning, så kan det også være svært at finde roen, når du skal sove.

Dernæst handler det om at du ligger komfortabelt i din seng, og at du vågner uden smerter i kroppen. Hvis du altid vågner med f.eks ondt i ryggen, så er det ikke en behagelig tanke at gå i seng.

Når du ligger dig i din seng, så skal det ikke være forbundet med tanker om smerter eller lignende. Det skal være forbundet med ro og afslapning.

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen?

Har du problemer med at falde i søvn, så kan det være godt at have noget beroligende musik eller lignende til at hjælpe dig ned i tempo. Det er også godt at have en god pude og dyne, som giver dig den optimale komfort.

Hvis du har sovet dårligt, og har brug for et afslappende bad inden sengetid, så er det godt at bruge en god olie eller bodylotion.

Sørg også få at dit soveværelse er køligt, når du skal sove.

Hvis du ikke kan falde i søvn, og du har ligget der i en times tid, så er det bedre at stå op igen og måske læse lidt i en bog på sofaen, før du prøver at falde i søvn igen.

Du kan læse flere gode råd mod søvnproblemer hos Psykologerne.dk.

Din seng er til at sove i

Det eneste du skal bruge din seng til, udover parringsakten, er at sove. Du må ikke hverken ubevidst eller bevidst forbinde din seng med andet god søvn.

Hvis du begynder at ligge og se tv eller læse når du prøver at falde i søvn, så bliver det lynhurtigt en dårlig vane, som gør at der går noget tid før du falder i søvn.