Har du brug for hjælp til at arrangere en bisættelse?
Når en person dør, er det sidste, du tænker på sandsynligvis bisættelsessarrangementer. Det er dog vigtigt at begynde at planlægge så hurtigt som muligt, så du kan træffe de bedste beslutninger for din elskede. I dette blogindlæg får du trinvise råd om, hvad du skal tænke på, når du arrangerer en bisættelse. Vi vil nævne alt fra valg af bedemandsfirma til beslutning om begravelse eller kremering. Lad os komme i gang!
Vælg en bedemand
Det første skridt er at vælge en bedemand. Denne person vil være ansvarlig for at koordinere bisættelsen og håndtere al logistikken. De kan også hjælpe dig med papirarbejdet, f.eks. med at ansøge om en dødsattest. Når du har valgt en bedemand, skal du beslutte, hvilken type bisættelse du vil have. Bedemand John Olsen er din lokale bedemand i Brønderslev.
Find en dato, og inviter venner, familie og bekendte
Nu er det tid til at finde en dato for begravelsen. Som regel siger man, at bisættelsen finder sted inden for de første 14 dage fra dødsdagen. Og det foregår som regel på en hverdag, men det er helt op til dig. Husk på, at folk har mulighed for at tage fri fra arbejde. Når du har fundet en dato, kan du begynde at sende invitationer ud til venner, familie og bekendte.
Støt dig op af bedemanden
Din bedemand kan hjælpe dig med mange af de beslutninger, du skal træffe, så du skal ikke være bange for at spørge dem til råds. De vil kunne give dig et overblik over de involverede omkostninger og hjælpe dig med at sammenligne forskellige muligheder. De kan f.eks. rådgive dig om, hvorvidt det er bedre at begrave eller kremere din elskede og meget mere,
At træffe beslutningen om at begrave eller kremere er ofte et af de sværeste valg, du skal træffe. Der er fordele og ulemper ved begge muligheder, og i sidste ende kommer det an på personlige præferencer. Hvis du er usikker på, hvad du skal gøre, kan du tale med din bedemand for at få vejledning.
Planlæg begravelsesgudstjenesten
Det næste skridt er at planlægge selve gudstjenesten. Dette omfatter beslutning om stedet, valg af oplæsning og musik og udarbejdelse af en tale. Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, kan din bedemand hjælpe dig med dette. De fleste bedemænd har mange års erfaring og ved, hvordan det normalt plejer at foregå.
Tal med bedemanden om, hvad der skal siges højt i kirken
Nu er det tid til at tale med bedemanden om, hvad der skal siges højt i kirken. Du kan enten skrive din egen tale eller du kan vælge at lade bedemanden selv stå får talen. I samarbjde med dig forinden ceremonien, vil du og bedemanden snakke om den afdøde, så bedemanden kan få en ide om, hvilken person han/hun var, nævne minder, personlighedstræk, så alle i kirken kan mindes tilbage på alt det gode.
Arranger et efter-arrangement
Normalt foregår det sådan, at bedemanden nævner, at der vil indtræffe et arrangement efter kirken, hvor alle, der kendte den afdøde, kan komme og få kaffe og en bid mad. Dette skal også arrangeres. Det kan være det lokale forsamlingshus eller privat arrangement i din egen bolig.