Hedder det taxa eller taxi?

november 3, 2022 0 Af admin

Der er mange meninger at finde, når det gælder den gode gamle diskussion om, hvorvidt det hedder taxa eller taxi, når vi skal booke en hyrevogn, der kan køre os fra et sted til et andet.

Begge ord kan bruges, når det gælder daglig tale, eller hvis vi vender blikket mod retskrivningsordbogen. Det ene er ikke rigtigt at bruge end det andet, og det kommer langt hen af vejen an på, hvad man selv er til at bruge. Det er ikke mere rigtigt at sige taxa, end det er at sige taxi.

Dog er der et sted, hvor denne løsslupne holdning til ordet ikke gør sig gældende – og det er ved navngivning af firmaer inden for persontransport. Her er der nemlig strikse regler for, hvornår der må bruges det ene eller det andet ord.

Medlem eller ikke medlem

Taxa er nemlig en dansk version af ordet taxi. Det er sågar blevet til et registreret varemærke, hvilket har gjort det muligt for Dansk Taxi Forbund at sætte en regel for, at det kun er medlemmer af denne forening med en hyrevognsbevilling, der må gøre brug af ordet taxa i deres firmanavn.

Driver man et firma med hyrevognsbevilling, men er man ikke medlem af Dansk Taxi Forbund, er det således forbudt at bruge ordet taxa i navnet, og må således vælge at bruge taxi eller et andet ord i stedet for i deres navn. Taxi er ikke et registreret varemærke, så det må man godt gøre brug af, uanset om man er medlem eller ej.

Da taxa er et dansk varemærke, vil du derfor heller ikke støde på denne betegnelse i udlandet. Det gør sig kun gældende herhjemme i Danmark, hvilket bl.a. også er årsagen til, at alle taxaer skal gøre brug af et skilt med ordet taxi, så udenlandske turister ikke er i tvivl, da de ikke er vant til ordet taxa.

Taxi – det gængse ord i udlandet

Hvis du kommer til udlandet og gerne vil have fat i en taxa, skal du generelt gøre brug af navnet taxi, da det er den internationale version af ordet. Selvfølgelig kan du komme ud for, at der er andre lande der, ligesom Danmark, har fundet på en lokal version af ordet, men du går ikke galt i byen, hvis du bare sørger for at bruge ordet taxi. Så skal det nok lade sig gøre for dig at få fat i en hyrevogn.

Bemærk at du i flere lande, herunder især USA, også vil støde på muligheden for at tage en Uber i stedet for en almindelige taxi. Det er en smagssag, om man er til det ene eller andet, men du skal bare vide, at bare fordi Uber ikke længere er tilgængeligt i Danmark, betyder det ikke, at du ikke stadig kan finde det i mange andre lande.

I USA er det blevet lige så almindeligt at tage en taxi, som det er at tage en Uber. Så vær opmærksom på dette, hvis du er ude at rejse