Hvornår skal man kontakte en psykolog?

marts 8, 2022 0 Af admin

Det er en udbredt misforståelse at man skal have en diagnose for at begynde hos en psykolog.  De fleste mennesker kommer til at skifte bekendtskab med enten angstsymptomer, stress, livskriser, konflikter eller depressive symptomer i løbet af livet uden, at det nødvendigvis lever op til en særlig diagnose. På trods af dette er det langt fra alle som tror at man kan opsøge en psykolog på den baggrund.

En af de forklaringer som ligger bag kan være ideen om, at man skal have en diagnose før man kan starte hos en psykolog. Det er rigtigt, at hvis man skal have en lægehenvisning til psykologbehandling, så skal man opfylde nogle specifikke krav for eksempel en let depression eller en specifik angstlidelse. Det handler selvfølgelig om, at det offentlige ikke kan give tilskud til alle slags problematikker og derfor er der udarbejdet en specifik liste med 11 forskellige årsager som udløser en lægehenvisning, som du kan benytte hos en ydernummerpsykolog.

 

Hos en almindelig privatpraktiserende psykolog uden aftale med det offentlige kan du henvende dig med alle slags problematikker. Det kan være en svær konflikt på arbejdet, en dårlig vane, et behov for at få forbedret søvn eller blot et ønske om at højne trivsel og overskud i hverdagen. Du kan selvfølgelig også få behandling for en psykisk diagnose. Ofte arbejdes der med flere udviklingspunkter i et behandlingsforløb.

Generelt vil jeg vove den påstand at størstedelen af mennesker som mistrives eller går og døjer med noget vil få gavn af at få vendt det med en psykolog. Et behandlingsforløb er ikke nødvendigvis fastlagt på 12 sessioner. Nogle gange kan psykologen hjælpe med at få ændret en vane eller få i gangsat nogle bedre strategier, som klienten kan tage med sig og videreudvikle på, blot på ganske få sessioner.

Psykologer har tavshedspligt, hvilket betyder at psykologen ikke må fortælle om indholdet af sessioner eller fortælle andre hvilke personer som de har i behandling. Netop tavshedspligten hos psykologer gør det derfor lettere at tale med en psykolog om ens problemer end eksempelvis en ven eller ens forældre. psykolog i hillerød