Miniguide om hjælpemidler til personer med hørenedsættelse

oktober 10, 2022 0 Af admin

For personer med hørenedsættelse er det en nødvendighed at gøre brug af egnede hjælpemidler for at få hverdagen til at hænge sammen. Disse hjælpemidler kan nemlig være forskellen på, om man kan klare sig igennem en helt almindelig dag – på arbejde såvel som derhjemme – eller ej.

Der findes en bred vifte af hjælpemidler, som er specifikt designet til at hjælpe med at høre lyde og kunne reagere på f.eks. alarmer i hverdagen.

Det drejer sig om udstyr som f.eks. teleslynger, der gør det muligt at følge med i film, Tv eller radio, alarmanlæg som kan give besked om gæster ved døren, gråd i barnevognen eller når røgalarmen udsender faresignal.

Ligeledes er der ofte behov for lydforstærkning til telefoner eller behov for trådløst udstyr i situationer med f.eks. foredrag og undervisning.

De tekniske hjælpemidler kan dog også være apparater som f.eks. en tinnitus-maske, der lindrer tinnitus og også kan hjælpe ved at spille beroligende naturlyde som rislen i vandet eller fuglekvidre.

Du kan se mere på tonax.dk, hvis du ønsker at orientere dig i mulighederne for høretekniske hjælpemidler.

Søg bevilling i din egen kommune                            

I Danmark yder det offentlige en god indsats i forbindelse med at forsyne personer med behov for hjælpemidler med en løsning, der er tilsvarende deres situation. Som person med hørenedsættelse kan der dog ofte være god hjælp at hente på et regionalt kommunikationscenter, hvor man kan få rådgivning til de mest oplagte hjælpemidler og desuden kan få hjælp til at udforme ansøgningen til sin kommune.

En ansøgning skal nemlig ikke blot kunne beskrive den udfordring, man har som person, men også redegøre for, hvordan det ønskede hjælpemiddel kan afhjælpe – samt hvorfor man anmoder om et bestem hjælpemiddel. Ligeledes er det nødvendigt at beskrive, hvad prisen forventes at være, hvor produktet kan erhverves samt om der er særlige forhold vedrørende vedligeholdelse og service.

Det er derfor en oplagt idé at benytte den hjælp, man kan få fra eksperter på området.