Sådan genstarter du fællessangstraditionen

maj 24, 2022 0 Af admin

Det at synge sammen har længe været en fast dansk tradition. Der er blevet fyldt mange salme- og sangbøger i løbet af dansk historie, men desværre er det færre og færre af dem, der faktisk bliver taget i brug. Det er ærgerligt, for der er intet som at synge en festsang sammen, der kan få en til at føle sig som en del af fællesskabet og i festhumør. Det er der både kulturelle og biologiske årsager til.

Hvorfor er traditionen gået i stå?

Hvad der så gør, at vi alligevel tøver med at få gang i festsangene er sværere at sige. Måske er det fordi vi i højere grad har fået mulighed for at streame sange fremfor selv at synge dem. Måske er det fordi mange af sangbøgernes festsange bærer lidt for meget præg af at være formet af dansk historie fremfor den danske nutid.

Frank Coldings fest sange

I sidste ende bliver alle dog alligevel gladere af at få sunget sammen, så det kan sagtens betale sig at være rollemodel og genstarte fællessangstraditionen. Du kan tilmed gøre det med sange, der ikke lider under den samme historiske byrde. Der findes nemlig masser af veldigtede fest sange online, der alle er frit tilgængelige.

Det gælder for eksempel de mange fest sange skrevet af Frank Colding. På Coldings side kan du finde alle hans veldigtede fest sange. Der er noget til ethvert tema og enhver lejlighed, og så er de både moderne og nemme at synge. På den måde kommer i hurtigt igennem læringsfasen, og kan i stedet bare synge sammen. Den stil er, hvad mange nok kender som højskolestil. Sange på højskolestil er moderne sange og tidløse temaer, der altid er nemme at synge med på.

Genstart traditionen med mod og en god sang

Hvis i holder fest i foråret, er der altså masser af forårssange fra Frank Colding og andre. Det samme gør sig gældende for fællessange om kærlighed til familiens næste bryllup eller hyggelige aftenssange, når der skal siges farvel og på gensyn.

Det er altså ikke grundet mangel på sange, at fællesangstraditionen endnu ikke er blevet genstartet i mange af de danske familier. Det må tværtimod antages at handle langt mere om manglen på en god rollemodel. Én der tør synge for og tage resten af festen med. Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt andre stemmer i, når blot man starter.