Har du styr på hvilke dæk du kører med om vinteren

september 7, 2021 0 Af admin

Har du styr på din dæk om vinteren. Kører du med de rigtige.

Selvom det lyder utrolig, så er der folk der ikke aner hvad dæk de kører med. De fik dem skiftet ved mekanikeren, og så må det jo være fint. Men der er en stor forskel på om der er monteret sommerdæk, vinterdæk eller helårsdæk. 

Er du en af dem der har flotte alufælge monteret, så har du sikkert helt styr på hvad der er monteret. Alene fordi du har taget dig tiden til at gå op i det. For nogle er et par sorte stålfælge dog helt fint og det har de selvfølgelig helt ret i. De har den funktion de skal have, og drejer lige så fint rundt. Der er dog en stor forskel på om du har monteret vinterdæk eller sommerdæk på dem. 

Grunden til at du bør skifte, er fordi hvert af de 2 typer dæk har en temperatur de arbejder bedst i. Vinterdæk skal på fra under 7 grader, hvor deres blanding fungerer bedst. Omvendt skal et sommerdæk på når temperaturen går over 7 grader. Kommer de på om vinteren bliver materialet for hårdt og de mister vejgreb, der fører til uheld og længere bremselængde.

Hvad med helårsdæk

Der er en 3. variant der ikke kræver at du skifter dæk hen over året. Det er et såkaldt helårsdæk. Det er netop det navnet siger, et dæk du kan have på hele året. Spørgsmålet er såm, hvorfor kører alle ikke med det ? Svaret er enkelt. De er langt fra så effektive og sikre som hvis du kører på de 2 andre. Helårsdæk er essentielt et vinterdæk der er indstillet lidt mere på også at køre om sommeren. Det betyder dog også at det hverken er helt optimalt at køre med hverken sommer eller vinter. Derfor anbefales det bestemt at vælge vinter/sommer varianten.