Hvorfor vi har brug for Juletræ

december 31, 2022 0 Af admin

I Danmark har vi en lang tradition for at pynte et træ i stuen til jul. Men hvorfor er det egentlig, at vi gør det? Hvorfor skal der være et træ i stuen? Og hvordan startede traditionen med at pynte træet?

 

Juletræet og dens historie

Juletræet er et symbol på frugtbarhed og liv. Det har rødder, der griber dybt ned i jorden, og grene, der strækker sig op mod himlen. Træet repræsenterer den kraftige forbindelse mellem himmel og jord.

 

Det er ikke kun i Danmark, at man har tradition for at pynte træer indendørs. I Tyskland har man også en lang tradition for det, og det er herfra, at vi har importeret traditionen. Traditionen startede dog ikke med at pynte træerne, men med at hænge grene af buske op på loftet eller på vinduerne. Disse grene skulle sikre en god høst og beskytte mod onde ånder.

 

Først i 1800-tallet begyndte man så småt at pynte træerne med glimmer og lys. I midten af 1800-tallet blev det så almindeligt at have et pyntet træ i stuen, at alle kunne være med. Pyntningen af træet var dog ikke som i dag – dengang var det mere almindeligt at have små figurer af dyr og mennesker på træet end de store glimmerkugler og lys, som vi bruger i dag. 

 

I dag er det så almindeligt at have et juletræ i stuen, at mange danskere ikke tager sig tid til at tænke over, hvorfor de egentlig gør det. Men juletræets historie viser os, at der er flere grunde til at have et juletræ i stuen – udover selvfølgelig den æstetiske vinkel. Juletræet er nemlig både et symbol på frugtbarhed (og dermed velstand), men også på beskyttelse mod onde ånder. Så når du tager et kig på dit juletræ i år, så husk lige på alt det, det symboliserer – udover altså bare at være flot!

 

Konklusion:

Hvert år pyntes der millioner af juletræer rundtomkring i verden – også herhjemme i Danmark. Men hvorfor egentlig? Hvornår startede traditionen med juletræer? Og hvad betyder de egentlig? Dette blogindlæg vil forsøge at give dig svar på alle disse spørgsmål – samt selvfølgelig give dig lidt inspiration til din egen tree decorating!