Lær at cykle som voksen: Det er nemmere end du tror

september 20, 2022 0 Af admin

For mange af os er det at lære at cykle et af vores tidligste og mest værdsatte minder. Hvis du ikke selv erindrer, hvordan du smed støttehjulene som spæd, så bare spørg dine forældre. Men hvad nu, hvis du aldrig har lært at cykle? Eller hvad hvis det er så længe siden, at du ikke engang kan huske hvordan? For mange voksne, som ikke kan cykle, kan det være tabubelagt. De skammer sig over ikke at kunne noget, som de fleste andre gør helt uden at tænke over det. Men der findes mennesker, som aldrig har haft adgang til eller behov for at cykle, og derfor aldrig har lært det. Du har måske hørt om voksne, som ikke kan svømme. Det er helt det samme med cykling.

Tro det eller ej, men det er aldrig for sent at lære det – og det er faktisk nemmere, end du måske tror. I dette indlæg vil vi gennemgå alt, hvad du skal vide om at lære at cykle som voksen. Når du er færdig med at læse, er du klar til at kaste dig ud i beherskelse af cyklingens kunst. Lad os komme i gang!

Hvorfor lære at cykle?

Det første spørgsmål, du måske stiller dig selv, er: “Hvorfor skal jeg lære at cykle som voksen? Er det ikke noget, som børn gør?”. Svaret er både ja og nej. Selv om det er rigtigt, at de fleste lærer at cykle som børn, er der masser af grunde til, at voksne også bør lære det, hvis de aldrig har lært det. Cykling gør det først og fremmest muligt for dig at komme væsentligt hurtigere frem end hvis du er på gåben. Det er ganske enkelt et uovertruffent transportmiddel til kortere distancer i både tæt trafik i byen og på landeveje. Hvis du er klimabevidst, så giver det dig også en ny mulighed for at komme frem uden at udlede CO2. Du vil faktisk kunne spare kloden for en hel del udledning, hvis du erstatter bilen med en cykel på selv de korte ture i din dagligdag.

Cykling er en god form for motion. Cykling er effektiv cardio-træning med lav belastning, der er god for dit hjerte og dine lunger. Det er også en god måde at styrke dine ben, din kernemuskulatur og dine arme. Hvis du ønsker at komme i form, er cykling en fantastisk måde at gøre det på.

Det grundlæggende: Hvordan man cykler

Før du kan kaste dig ud på landevejene skal du have det grundlæggende på plads. Start med at finde en kantsten eller noget andet, som du kan bruge til at hjælpe dig med at komme op på cyklen. Øv dig gerne på en lukket vej, en tom parkeringsplads eller andre steder, hvor du som ny cyklist ikke kan risikere at komme i karambolage med andre trafikanter. Sørg for at du har rigeligt med plads til at køre ligeud, så du kan få balancen på plads og finde tyngdepunktet på cyklen inden du skal lære at dreje.

Sæt den ene fod på pedalen, og sving dit andet ben over sædet. Du skal du måske justere sædet, så det er i den rigtige højde for dig. Når du sidder på cyklen, skal du sætte fødderne på pedalerne og begynde at trykke nedad. Cyklen vil nu begynde at bevæge sig fremad. Arbejd med at holde balancen, og træd jævnt i pedalerne. Det er vigtigt, at du ikke er bange for at cyklen bevæger sig fremad – hvis du kører med for lav fart, vil du have svært ved at holde balancen.

Der er som minimum to bremser på en cykel; en på forhjulet og en på baghjulet. Nogle cykler har også en fodbremse, der kan betjenes ved a trykke fødderne den modsatte vej i pedalerne. For at sagtne farten eller bringe cyklen til standsning, skal du trykke på en eller begge bremser på samme tid. Tryk jævnt og roligt, så cyklen laver en blid opbremsning uden at du vælter.

Hvis du vil dreje til venstre, skal du styre styret til venstre. Hvis du vil dreje til højre, skal du gøre det modsatte. Så enkelt er det faktisk. Øv gerne nogle små retningsskifte inden du kaster dig ud i skarpe sving.

Hvis din cykel er udstyret med gear, kan du skifte til et højere gear efterhånden som du får mere fart på cyklen. Gearene betjenes typisk via et drejegreb på højre side af styret. Indtil du har fået styr på balancen, bør du dog ikke begive dig op i en fart, hvor det er nødvendigt at bruge de større gear på cyklen. Husk at skifte ned i gear igen, hvis du sænker cyklens fart, så du kan sætte i gang uden besvær.

Hvilken type cykel skal du købe?

Til voksne nybegyndere anbefaler vi en citybike eller komfortcykel. Disse cykler er designet med henblik på nem pedalføring og stabilitet. De to cykeltyper er ofte udstyret med brede sæder, brede dæk og opretstående styr, der gør dem behagelige at køre på og nemme at navigere. Hvis du ikke er sikker på, hvilken type cykel der er den rigtige for dig, kan du kigge forbi Bikeland.dk, hvor du finder et bedre udvalg af cykler til voksne mænd og kvinder. Husk at tilkøbe en passende cykelhjelm, hvis du ikke allerede har en.

Hvordan kører man sikkert på cykel?

Når du har fået styr på balancen og cyklens funktioner, er det tid til at prøve dine nye færdigheder af i trafikken blandt andre mennesker. Inden da bør du dog sætte dig grundigt ind i færdselsloven for cyklister, så du ikke er til fare for dig selv eller andre trafikanter. Derudover er der en række tiltag, du kan gøre din færden på cyklen mere sikker:

Vær synlig: Bær lyst tøj, så andre trafikanter kan se dig. Du kan også investere i refleksudstyr og lygter til din cykel. Du bør altid påklæde dig efter vejret, sigtbarheden og lysforholdene i det område, hvor du skal cykle.

Vær forudsigelig: Kør i en lige linje, og signaler dine hensigter til andre trafikanter ved at bruge håndsignaler. Husk at kigge bag dig, før du drejer eller skifter retning.

Overhold færdselsreglerne: Ligesom biler og alle andre øvrige trafikanter skal cykler følge færdselsreglerne. Det betyder, at du skal køre i højre side af vejen, stoppe ved rødt lys og stopskilte og vige for fodgængere. Der er nogle særregler for cyklister, som du bør sætte dig ind i; f.eks. er det i nogle lyskryds lovligt at svinge til højre selvom der er rødt. Kig altid efter skiltningen langs cykelstien.

Vær opmærksom på dine omgivelser: Hold øje med forhindringer som huller, riste, glas og ikke mindst andre cyklister på din vej. Mange, som har cyklet hele livet, har også dårlige vaner, som du bliver nødt til at forholde dig til.

Vi håber, at denne gennemgang har inspireret dig til at give cykling en chance selvom du er blevet en smule ændre end de fleste, der sætter sig op på cyklen for første gang. Husk at starte langsomt, vær tålmodig med dig selv og invester i det rigtige udstyr, så vil du kunne cruise ned ad gaden på ingen tid.